Itt vagy: KezdőlapAktuálisA Kávé Napja 2013.

A Kávé Napja 2013.

 

Idén szeptember 29-én ünnepeljük a kávé világnapját, s ez alkalommal egész napos kávéparti lesz a budapesti Nu Bor és Bisztronómia nevű kellemes helyen, a Nyugati pályaudvar szomszédságában. Délelőtt 11 és este 7 óra között várják a kávéínyenceket, baristákat, hivatásos és hobby-kávémestereket, a téma pedig a home coffee. Filteres eszközök, kapszulás gépek, otthoni kiegészítők, és persze remek kávék lesznek a kiállítók asztalain, a belépőjegy (700 Ft) ellenében pedig korlátlanul lehet kávét kóstolgatni egész nap, és kísérőfalatokból sem lesz hiány. Kora délután zajlik a Lucky Cup-Hario Filter Race verseny, 17.00 órától pedig a Brew Bar Kids barista bemutató az idei bajnokok részvételével. A versenyre bárki nevezhet, a szabályzat alább olvasható.

 

Lucky Cap – Hario Filter Race

VERSENYSZABÁLYZAT

A versenyen részt vehet, aki elfogadja jelen versenyszabályzatot, a rendezvényre érvényes belépőjegyet váltott (700 Ft.) és elfogadja az alábbi etikai szabályokat. Nevezési díj nincs!

Etikai szabályok:

-         A szervezők és bírák tisztelik a versenyzőket, ennek megfelelően viselkednek, és ezt várják Tőled is!

-         A versenytársad nem az ellenfeled! Tiszteld és viselkedj vele sportszerűen!

-         A bíráknak fogalmuk sincs, hogy kinek az italát értékelik! Fogadd el az eredményt, és ne kreálj összeesküvés elméleteket!

-         Jó szándékkal és barátságból rendezzük a versenyt, mindent elkövetünk, hogy tökéletes legyen, de előfordulhatnak apró hibák. Amennyiben ilyet észlelsz, velünk oszd meg, hogy okulhassunk belőle.

-         A verseny a jó kávéról és a barátságról szól! Akkor indulj, ha a szabályokat elfogadod, s ha így tettél, érezd jól magad! Szemed előtt a tisztesség, a fair play és a jó hangulat lebegjen!

-         Az asztalon előre elhelyezett eszközök a szervezőké, ne vidd haza!

Technikai szabályok:

-         A versenyen kizárólag a HARIO V60 02. típusú eszköze használható. Az eszközt a szervezők biztosítják, de ha van kedvenc, azonos típusú Lucky eszközöd, nyugodtan hozd magaddal.

-         A munkaasztalon találni fogsz                       

§      1 db. HARIO V60 02. tölcsért

§      1 db. HARIO üveg kannát

§      1 db. mérleget

§      2 db. Lucky Cap barista kendőt

§      1 db. kannát

§      50 gr. Lucky Cap DRUM versenykávét

§      1 db. stoppert

§      1 db. cupping csészét a szervírozáshoz

§      1 db. keménykalapot (dekoráció) J

Amennyiben más eszközre lehet szükséged, gondoskodj róla, ha valami otthon maradt szólj! Nem biztos, hogy tudunk segíteni, de megpróbáljuk.

-         A hivatalos versenyidő 6 perc. Ez idő alatt kell a versenyzőknek elkészíteniük és a cupping csészébe önteni minimum 150 ml. kávéitalt. Több lehet, kevesebb nem!

-         A kiadagolt kávék őrlése a helyszínen felállított HARIO kézi őrlőkön, Mahlkönig Home Vario-n, vagy az ipari darálón a versenyidő megkezdése előtt megtörténhet. Amennyiben szeretnéd kipróbálni az őrlőket, hogy milyen beállításnál, milyen szemcsét produkál, a verseny megkezdése előtt 1 órával erre lehetőséget biztosítunk. A próbához a biztosított versenyeszközök nem használhatóak, ehhez hozd a sajátod.

-         A verseny során kizárólag a BWT szűrőkancsójából származó vizet lehet használni, melyet a szervezők 90 C0 hőmérsékleten biztosítanak. Plussz hevítés, vagy hűtés lehetőségét biztosítjuk.

-         Az italokat tetszőleges hőmérsékleten lehet felszolgálni. Az értékelés során a bírák csak az íz harmóniát, komplexitást értékelik, a hőmérséklet nem értékelési szempont. Pl: amennyiben szerinted a kávéital jéghidegen a legjobb, hűtsd le nyugodtan, ha szerinted forrón, hát izzítsd elő a csészét. J

-         A versenyidő a ceremóniamester „START” jelzésére indul és a „STOP” jelzésére áll le. Az értékelésnél nem vesszük figyelembe, hogy valaki korábban, vagy később végzett, feltéve, hogy nem lépett ki az időből. Az időtúllépés kizárással jár! Ne aludj! J Akkor vagy kész, ha az italt a cupping csészébe öntötted!

-         A verseny körönként kerül megrendezésre, egy körben három versenyző készít italt.

-         A körönkénti legjobb italt készítő jut tovább a következő szintre. A szintek száma a versenyzők létszámától függ. A döntő a selejtezők szabálya szerint kerül megrendezésre a legjobb három versenyző számára. A döntőben legjobbnak talált ital készítője a Lucky Cap – Hario Filter Race győztese!

-         A versenyidő lejártát követően pakolj össze magad után!

-         Az italok elkészítéséhez kizárólag a biztosított vizet és kávét használhatod. Amennyiben bármilyen idegen anyagot adsz az italhoz, azonnal kizárunk!

-         A bírák egy héttel a verseny előtt mintát kapnak a kávéból, hogy megismerjék, kísérletezzenek vele, és tisztában legyenek azzal, milyen adottságokkal rendelkezik. Ez segíteni fogja a munkájukat az értékeléskor és megnyugtat Téged, hogy tudják mi a feladatuk!

-         A bírák a versenyterülettől elzárt területen várják a finom kávékat. Nem tudják, hogy éppen kik versenyeznek, sem azt, hogy melyik csészében kinek az itala található.

-         A bírák részére átadott csészéket a bírák mindegyike megkóstolja. A kóstolás alatt a bírák egymással semmilyen kommunikációt nem folytathatnak! A bírák részére biztosított kóstolási idő 3 perc. A kóstolási idő leteltét követően a bírák az ellenőr 3-2-1 visszaszámlálására rá kell mutassanak valamelyik csészére. Az a versenyző nyeri a kört, akinek az italát a három bírából legalább kettő megjelölte. Abban az esetben, ha a bírák mindegyike más-más csészére mutat, újabb három percet kapnak, amikor is egyesével és közösen értékelik ki az italokat, és kompromisszumra kell, hogy jussanak. Az értékelés teljes folyamatáról a verseny tisztaságának ellenőrizhetősége érdekében videófelvétel készül.

-         A Lucky Cap – Hario Filter Race nem hirdet harmadik helyezettet! Kizárólag egy bajnokot és sok-sok második helyezettet! Ez így fair! Mert mindannyian nyertesek vagytok, akik részt vesztek! A mi szemünkben biztosan!

-         A legszimpatikusabb és a legviccesebb versenyzőket külön jutalmazzuk. Ezekre a látogatók szavazhatnak, tehát készülj!

Nevezni az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet 2013. szeptember 26. éjfélig az alább adatok megadásával: név, cím, e-mail, telefon, munkahely neve, valamint az e-mail tárgya: jelentkezés a Lucky Cup-Hario versenyre.

A verseny ideje és helyszíne:

2013. szeptember 29. 14.30 – 16.00 óra között, érkezés: 14.00 órára

Nu Bor és Bisztronómia – 1062 Budapest, Teréz krt. 55-57.

A versenykávét itt szerezheted be a felkészüléshez:

 Barista Hungary Oktatóközpont és Szaküzlet
Cím: 1089, Budapest, Rezső tér 7.
Nyitva tartás: H-P 10-17

 Facebook: https://www.facebook.com/events/171109586409243/

További információ:

Szuna Noémi

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. +36.30.250.1298

 

Hírlevél

CITY MAP

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!