Itt vagy: KezdőlapAktuálisCsokoládéföldön Ausztriában

Csokoládéföldön Ausztriában

Foglalkozása: csokoládékutató. Josef Zotter két évtizede foglalkozik a csokoládéval, s a Zotter manufaktúránál rendszerint több mint háromszázhatvanötféle különböző csokoládé szerepel a szortimentben. Az osztrák csokoládégyár a látogatók előtt is nyitva áll, és a rengeteg kóstolás mellett megismerhetjük a csokoládé útját a kakaóbab kiválasztásától a kész csokoládé csomagolásáig, és lenyűgöző csokoládészobrokban is gyönyörködhetünk.

Josef Zotter, aki végzettségét tekintve szakács és cukrász, a mindennapokban szenvedélyes „csokoládéfeltaláló”, s a kakaóbab, vagyis a csokoládé eredeti alapanyagának egyedülállóan változatos aromavilágát kutatja. A kreatív csokoládémesternek sikerült megingatnia a csokoládéról alkotott megszokott képet, a legkülönfélébb hozzávalók felhasználásával, kézzel készíti termékeit, s olyan ízpárosításokkal találkozhatunk a választékban, mint a hegyisajtos-diós-szőlős, erdei gyümölcsös-vaníliás vagy a tökmagos csokoládé marcipánnal és tepertővel, de van például burgonyavodkával töltött csoki is. A Zotter csokoládék az elmúlt húsz év során igazi kulttermékké váltak, ami nemcsak ízviláguknak, hanem művészi csomagolásuknak is köszönhető.

Csokoládészínház Tirolban

A Berglben található manufaktúra egyik látványossága a csokoládészínház, ahol a csoki útját, az elkészítés teljes folyamatát ismerhetik meg a látogatók. Évente több mint kétszázhatvanezer vendég keresi fel a helyszínt, s követi figyelemmel miként készül a kakaóbabból csokoládé. Menet közben olyan kreatív állomásokon nassolhatunk, mint például az „on Line” ivócsokoládé részleg. A világ legkisebb függővasútján ivócsokoládé szeletek utaznak, a látogatóknak pedig nincs más dolguk, mint kihalászni a kabinokból a számukra legmegfelelőbb ízesítésűt, és egy csésze csokoládé italt készíteni belőle. A kínálatot csokoládé-futószalag, Mitzi Blue forgóasztal és egy kakaó-mozi teszi teljessé, amely a kakaóbab dél-indiai termővidékeire kalauzolja a látogatókat.

 

A nyersanyag

A csokoládé legfőbb alkotóelemei, a kakaó és a melasz nem teremnek a Zotter csokoládé-manufaktúrát környező földeken, Josef Zotter mégis következetes marad a nyersanyagok kiválasztásánál is. A cél, hogy minél közelebbről érkezzen, és kimagasló minőségű legyen. Csak bio-nyersanyagokat vásárol és a fair kereskedelem elkötelezett híve, s rendszeresen utazik olyan térségekbe, ahol kakaóültetvények vannak. Válogatott kakaóbabjai Bolíviából, Brazíliából, Ecuadorból, Peruból, Panamából, Nicaraguából, a Dominikai Köztársaságból, Kongóból, Indiából és Pápua Új-Guineáról érkeznek.

Szorosan együttműködik a kakaótermelőkkel, működő szociális projekteket támogat, igyekszik növelni a nyersanyagok minőségét, optimalizálni a munkafolyamatokat, valamint megőrizni és tovább terjeszteni az olyan különleges kakaófajtákat, mint a Criollos.

Josef Zotter rendszeresen meghív kakaótermelőket a bergli manufaktúrába. A legtöbbjük még soha nem látott belülről csokoládégyárat, és nem is tudja, mi történik a kakaójával. A kakaót ugyanis szinte kizárólag exportra termesztik. „Ha a kakaótermelők meglátogatnak bennünket, sokkal jobban megértik, miért olyan fontos számunkra a minőség. És végeredményben a minőség nekik, kistermelőknek is az egyetlen lehetőség, hogy felvegyék a versenyt a hatalmas ültetvényekkel” – meséli a fáradhatatlan csokoládémester.

A családi vállalkozás ma már százharminc alkalmazottat - elsősorban a régióban élő nőket foglalkoztat. A Bean-to-Bar termelési vonalnak köszönhetően Josef Zotter azon kevés csokoládémesterek közé tartozik, akik a csokoládékészítés minden termelési folyamatát házon belül végzik: a kakaóbab pörkölésétől kezdve az őrlésen át egészen a kakaómassza elkészítéséig. Minden egyes kakaótípust más és más módon kezelnek, hogy a legjobban kifejezésre juttassák a kakaóbab karakterét. A választékot nemcsak a legmagasabb minőségű alapanyagok, hanem az olyan ötletek is izgalmassá teszik, amiket a „feltaláló” piacra dobott az elmúlt években, például az ivócsokoládé vagy a csokoládényalóka.

Gondolkodj zölden!

A Zotter manufaktúra immár évek óta bizonyítja, hogy az ökológiai és szociális szempontból felelős gazdálkodás sikeres lehet. Az első meghatározó döntés az volt, hogy kizárólag bio és fair kereskedelemből származó nyersanyagokat használnak, ezt pedig számos további, a fenntarthatóság irányába mutató döntés követte. A teljes termelés környezetbarát módon előállított árammal történik. A kulináris állatkert zárt ökológiai rendszer, amelyet napelemek látnak el energiával. Saját forrásvízzel rendelkeznek, és a dolgozók ingyenes biomenüt kapnak. Még a kakaóbab héja sem a szemétben landol: a saját gőzerőműben alakul át hőenergiává, vagy az ágyásokba kerül, gazdagítva a termőföldet. A kulináris állatkerttel, amely egyben a dolgozói kantint is ellátja a nyersanyaggal, és a biogazdasággal a Zotter-család teljesen önellátó. A manufaktúra egész Ausztriában a leginkább környezetbarát és fenntartható vállalkozások közé tartozik.

 

Hírlevél

CITY MAP

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!