Itt vagy: KezdőlapAktuálisHétvége a rakparton: jön a Street Food Show+Főzdefeszt

Hétvége a rakparton: jön a Street Food Show+Főzdefeszt

Új helyszínen, új felállásban talált egymásra a Főzdefeszt és a Street Food Show! Június 7-9-én szokatlan fesztivál-fúziónak lehetünk tanúi. Összeházasodik a Főzdefeszt és a Dining Guide Street Food Show, hogy a sörivó nép az izgalmas sörök mellé professzionálisan válogatott street foodot kóstolgathasson, és hogy a megszállott utcánevők végre tényleg a szabadban, a Műegyetem rakparton hamburgerezhessenek, miután a Mikszáth Kálmán teret és környékét valamint a Hold utcai csarnokot végleg kinőtték!

Akinek van szeme, láthatja, hogy forradalmi időket élünk. Az előző évtized általános gasztroforradalma után 2011-ben sörforradalom zajlott, és most éppen legújabban street food forradalom zajlik. Ezzel együtt a magyar kultúra rászokott a fesztiválozásra és ma már egymást érik a kisebb-nagyobb rendezvények, és mégis, ahogy a mai napig ritkaság a jó étterem, úgy még kevesebb a jó fesztivál, aminek nem csak a hangulata jó, de a koncepciója, a kínálata, a gasztronómiai programja is helyén van. Így talán nincs is mit csodálkozni azon, hogy Budapest két legautentikusabb és koncepciózusabb fesztiválja egymásra talált. A Főzdefeszt a maga 30 kézműves sörfőzdéjével és több, mint 90 fajta sörével, sosem tudott elegendő energiát fordítani a minőségi fesztiválétkeztetésre. A Street Food Show pedig egyre kényelmetlenebbül érezte magát a Hold utcai csarnokban, és nem csak azért mert fizikailag túlnőtt a téren, de azért is, mert a rendezői igazából maguk is meg vannak győződve róla, hogy a street foodnak az utcán a helye.

És mit fogunk enni?


Az idei fúziós fesztiválra a Street Food Show amellett, hogy ismét kihozz a legforróbb utcai árusokat, egy „best of” válogatással is készül, meghívja az eddig mustrák legnépszerűbb szereplőit.
Itt lesz ismét az első Street Food Show és a rendezvény történetének legkedveltebb árusa: a nemrég ráncfelvarráson átesett Wang. Az egzotikus vonalat viszi még a város legjobb pho-zője, a Funky Pho csapata, akik a boltból kiszabadulva végre grillezhetnek és megmutathatják, hogy mitől döglik a légy a délkelet-ázsiai országban. Gurung Nepálból többek mellett elhozza a város legjobb naanját. Szintén a szabad ég adta lehetőséggel él a Padron, akik a kiapadhatatlan baszkföldi kulináris forrásból szemezgetnek. A Varieté kivételesen nem hamburgerezik, mindezt azért, hogy híveket toborozzon a nagyszerű pulled pork-ja mögé és jól megrázza a Buffalo csirkeszárnyakkal telepakolt kosarát. A pastrami lenne az új hamburger? Mondjuk. A miértre a legjobbtól, a Pista bá’-tól kapjuk meg a választ.
Fájóan hiányoznak a Bartók Béla útról a mangalicák, a Húspatika háziállatai. A Műegyetem rakparton újra röfögnek és a halak tátogására is lesz majd fül. A Szabó Péter-féle Vörös Homár a tolmács. Érkezik a „Gianni-istálló" két gyöngyszeme, a Jacques Liszt és a Divin Porcello, és olyat mutatnak, amit eddig nem láthatott tőlük a nagyérdemű.
Így, hogy nincs már tető a rendezvény feje fölött, annak sincs akadálya, hogy „food truckok”, azaz valamiféle járműből árusító gyorséttermek is kiguruljanak a helyszínre. A konvojt kis hazánk első igazi trákja, a Zing vezeti. Melléjük parkol a Pasta Station, a lángoskirály Tésztafeszítő Kisiparos, a hot dogot átértelmező Kolbice, kocsiból is bemutatkozik a legjobb reggeliző helyként ismert budai Szendzso és kistesója, a Kolosy Ébresztő. A NU bisztró is végre megmutatja, amit eddig egy garázsban rejtegetett. A fagylaltokat szintén a legkiválóbb, a Fragola prezentálja – ráadásul most először food truckból. Irimiás Balázs, a Kőrösi Csoma Sándor zanglai kolostorának felújításán dolgozó Csoma Szobája Alapítvány megalapítója és projektvezetője tekeri a PedaloCafét és világbajnok barista segítségével tölt kiváló kávét. Hábel – Csöppentő – Gábor vasakkal bűvészkedik.

Mit fogunk inni?

A Főzdefeszt idén is uszkve negyven standon kínál több mint százféle magyar kézműves sört, és egy kövér válogatást a nemzetközi élmezőnyből. A legutóbbi Főzdefeszt óta egyetlen sörfőzde nyílt meg, a csak felsőerjesztésű söröket főző domonyi Bigfoot – szeretettel üdvözöljük a csapatban! Miközben valódi térben elhelyezkedő főzde csak egy nyílt a legutóbbi Főzdefeszt óta, számos új sörfőző-formáció alakult, azzal a céllal, hogy a tavalyi helyzetre jellemző kósza gerillasörök világát leváltsa jól beazonosítható, stabil brandekkel. A legfeltűnőbb talán a magyar házi sörfőzés egyik legizgalmasabb alakja – Németh Anti, tavalyi közönségdíjasunk - által alapított brand, a „hedonizmus” szóból rövidített Hedon Sörfőzde, ami két sörrel, a „Credo” nevezetű SMaSH IPA-val (Single Malt, Single Hop IPA) és a „Vertigo” nevű amarillós lágersörrel mutatkozik be a feszten.

Az Élesztő gerilla-stand tavalyi sikere után maga az Élesztő is nekilátott, hogy lefőzesse a szája íze szerint való gerillasöröket. A jászapáti Guri Sörfőzdében készült Propaganda azzal a céllal készült, hogy izgalmas komlóízeket csempésszen a hétköznapi ivósörbe, a Táncoló Medve házisörfőző formációval kooperációban készült Medvetánc pedig egyenesen feszegeti a sörkategória határait – 3,8%-os valódi nyári üdítő, amiben annyi gyömbér van, hogy lángra lobbantja a nyelvet és az agyat. A Róth Zoltán zseniális receptje alapján készült 1Milliárd Megawatt nevű nukleáris duplaIPA pedig az új paksi atomerő előtt tiszteleg egy kis nyelvzsibbasztással.

A legmeredekebb főzeteket azért mégis a mostanában egyre aktívabb Kiss Hopfanatic Tamás hozza, aki egyik kezével szinte alkopopot főz egy valódi friss-bodzás IPA, a BodzIPA személyében, miközben a másik kezének egy könnyed mozdulatával beszakítja az asztalt a legerősebb magyar sörrel ever: a Tsunami egy bourbon-chipses, kávés 15,2%-os imperial stout. És aki nemrég még maga is vándorsörfőző volt, szívesen ad esélyeket más gerilláknak is, így történhetett, hogy a Hara Punk formáció nála főzte le legfrissebb receptjét, a Munky Funky Yeah fantázianevű saisont.

A számos új szereplő mellett lesz egy szokatlan is: a tiszteletbeli magyar sörfőzőnek számító Kaltenecker új sörfőzdét alapított. Az Ikkona sörfőzde világpremierje nálunk lesz – érdemes figyelni erre az új szortimentre, mert olyasmit tűzött ki célul, amit a magyar sörivók régóta hiányolnak: a tisztességes, hagyományos közép-európai ivósör újra feltalálását. Az Ikkona visszatér a gyökerekhez és hagyományos stílusban igyekszik nagyot alkotni a pilseni és a láger vonalon.
Lesz még sok más érdekesség – Japán Búza, Suzuki IPA, Kolibri IPA, kiwis sör, gesztenyés sör, árpasör, rastasör, barley wine, apátsági sör, biosör, csak győzzétek végigkóstolni.

Kik lesznek a kiállítók?


SÖRFŐZDÉK:
armando_otchoa
Alakor Sör
Báder Sörház
BigFoot Sörfőzde
Békésszentandrási Sörfőzde
Bors Sörfőzde
Brandecker Sörfőzde
Brew Studio
Csupor Sör
 Domján Sörfőzde
Élesztő Sörműhely
Fóti Kézműves Sörfőzde
Guri Sörfőzde
Gyertyános Sörfőzde
Hara Punk Vándors örfőzde
Hedon Vándorsörfőzde
Hopfanatic Sörfőzde
Horizont Vándorsörfőzde
Ikkona Sörfőzde
Kaltenberg Sörfőzde
Kaltenecker Sörfőzde
Kapucinus Sörfőzde
Kárpi Sörfőzde
Kecskeméti Sörmesterek Vándorsörfőzde
Kissler Sörfőzde
Köleses Sör
Legenda Sörfőzde
Lehmann Sörfőzde
Mályi Ászok Sörfőzde
Rizmajer Sörfőzde
Rothbeer Vándorsörfőzde
Serforrás Sörfőzde
Sörök a Möszjő Vedréből Vándorsörfőzde
Stari Sörfőzde
Szarvasi Sörfőzde
Tibeer Vándorsörfőzde
zip’s brewhouse
Hatodik Íz Vándorsörfőzde


ÉTELÁRUSOK:
Divin Porcello
Funky Pho
Húspatika
Jacques Liszt - Misi a pék
Mahung Biokocsma
Padron
Pista bá
Varieté
Vörös Homár
Wang
Wok & Tandoori Express
Food truckok/kocsik:
Csöppentő
Fragola
Kolbice
NU bisztró (Malackrumpli)
Pasta Station
PedaloCafé
Szendzso
Tésztafeszítő Kisiparos
Zing

Bővebben: www.diningguide.hu www.fozdefeszt.hu

 

Hírlevél

CITY MAP

Közösségi oldalak

Rólunk

Olvassa magyarország elsőszámú szakmai portálját, ahol a vendéglátóipar, a turisztika és az idegenforgalom külföldi és belföldi történéseiről egyaránt tájékozódhat. Vendéglátás Online, nemcsak a szakmának!